Trendkleur blauw
Blauw, de kleur van de zee, de lucht, jeans en veel jongenskamers. Van pastel licht- en babyblauw, tot aan kobalt-, indigo- en nachtblauw. Maar wat ís eigenlijk de kleur blauw?
Blauw is een hele oude kleur. Kobaltblauw werd eeuwen geleden al gebruikt voor het schilderen en het decoreren van aardewerk en ceramiek. En niet alleen in Nederland, maar van Egypte tot aan China tijdens de Juan en Ming dynastie, en Scandinavië in de 19e eeuw. Uiteraard kennen wij het Delfts-Blauw. Ook in de kledingindustrie is blauw altijd een veel gebruikte kleur geweest. Denk maar aan de blue-collar en jeans. Toch is blauw niet altijd een kleur voor stoffen geweest. 2,5 duizend jaar geleden deed de kleur blauw zijn officiële intrede bij het kleuren van stof. Eerder waren alleen gele en rode pigmenten hiervoor beschikbaar. Toch zijn er voorwerpen gevonden die dateren van de 4e eeuw b.c.! Op het oudste karpet ooit gevonden, van de Maya’s, is de kleur Indigo nog steeds zichtbaar. En dat terwijl de gele en rode kleuren al lang zijn verdwenen!
Kobaltblauw
Kobaltblauw is een heldere, felle kleur blauw die wordt gemaakt vanuit het element Kobalt. Kobaltblauw wordt ook wel Koningsblauw genoemd. Er is jarenlang geëxperimenteerd met het verwerkingsproces voor Kobaltblauw. In 1800 is de Fransman Jean-Antoine Chaptal samen met de chemicus Louis-Jacques Thénard er in geslaagd een synthetische versie van Ultramarine te creëren. Hij combineerde kobaltzout met aluminium om het pigment ‘Cobalt Aluminate’ te maken. Dit pigment werd gepresenteerd als ‘Cobalt ’ hoe we het nog steeds kennen. Al gauw werd het productieproces versimpelt, maar bleef blauw een van de duurste kleuren.
Vanuit Kobaltblauw zijn nog 4 andere kleuren blauw ontstaan: Kobaltgroen, Kobaltviolet, Aureolin (geel) en Cerulean Blue.
Indigoblauw
Jeans, denim, indigo. Maar niet alle spijkerbroeken zijn blauw. Toch is Indigo de meest bekende kleur die wij direct linken aan jeans. De kleur Indigo is afkomstig van de Indigoplant. Dit is één van de eerste materialen die vanuit de tropen naar Nederland werd gehaald. En zoals je kunt zien bij het eeuwen oude karpet van de Maya’s, een pigment van topkwaliteit!
Kunstenaar Yves Klein
Volgens mij is niemand meer fan van blauw dan Yves Klein. Na jaren onderzoek over de hele wereld naar de perfecte kleur blauw heeft hij deze gevonden. Tijdens een experiment met Ultramarijn blauw pigment en het fixatief Rhodopas, kwam hij tot de blauw die hij zocht: vol en oneindig diep. Zo diep, dat je er haast in zou kunnen verdwijnen. Hij noemde deze kleur I.K.B. (International Klein Blue). Dit was het begin van ‘De blauwe revolutie’. Klein was niet meer te stoppen, hij moest en zou zijn blauw, I.K.B., laten zien aan de wereld. Hij heeft er zelfs patent op aangevraagd. Momenteel worden zijn werken nog steeds geëxposeerd, en is er geen andere kleur blauw die zó diep is als I.K.B.
Kleurensymboliek
Blauw wordt vaak gezien al de kleur van evenwicht, wilskracht, geloof en vertrouwen. Het geeft het gevoel van verkoeling en inspiratie, rust en vrede. De kleur blauw bevordert de communicatie en stimuleert de creativiteit. Blauw is een kleur die zakelijk veel wordt toegepast, in logo’s maar ook in de kleding, bijvoorbeeld zakenpakken. Dat is niet voor niets, de kleur blauw straalt loyaliteit uit, zekerheid, vriendelijkheid maar ook status en macht.
Blauw in je interieur
Een blauwe muur, een blauwe vloer of een blauw plafond? Allemaal mogelijk! Zoals je hierboven hebt kunnen lezen staat de kleur blauw vooral voor rust. Een goede kleur dus voor in de hal of woonkamer. Is blauw een koele kleur? Ja, soms wel. Maar dat hoeft niet! Door blauw te combineren met warme tinten zoals geel en oranje voelt het helemaal niet koud. Of voeg helderwit toe, voor een Mediterrane sfeer. Ga je liever voor chique? Kies dan voor donkerblauw gecombineerd met rijke stoffen en glanzende oppervlakten, in bijvoorbeeld goud.